Görme Engelliler

Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi´nin Tarihçesi

Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi Sarıyer’de Meserburnu Mevkii Meserburnu Caddesi No:43 adresinde bulunmaktadır. Cadde üzerindeki binası 1880 yıllarında inşa edilmiş ve yalı görünümlüdür. Özel bir şahsa ait olup Trabzonlu Nemlizadelerden İstanbul Belediyesi’ne hibe edildiği, İstanbul Belediyesince de Özel İdareye devredildiği tanıkların beyanından ve 1944 yılında ortaokul olarak eğitime açıldığı, Milli Eğitim Bakanlığınca Özel İdareden kiralandığı kayıtların tetkikinden anlaşılmaktadır. 1966 – 1967 Öğretim Yılında ortaokul yeni binasına taşındığından lise olarak eğitime devam edilmeye başlanmıştır. Eski bina büyük onarıma ihtiyaç duyularak onarılmış ve lise olarak eğitimin yapılmasına elverişli hale getirilmişse de artan ihtiyaçlar, binanın giderek eskimesi, yeni bina yapma düşünmesini doğurmuştur. Okul Aile Birliği, Koruma Derneği yöneticilerinin, okul yöneticilerinin, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, İstanbul Valiliği’nin girişimleriyle İş Adamı Vehbi Koç’un yardımı sağlanarak yeni binanın yapılması sağlanmıştır. Eski binanın kullanılmasının sakıncası, öğrenci sayısının artması, elverişsiz bir durumda yeni binaya taşınma zorunluluğunu doğurmuştur.

1975 – 1976 Öğretim Yılından itibaren yeni binada eğitime devam edilmiş, eski bina onarıma alınmıştır. Onarım işlemleri üç yıl sürerek, Anıtlar Kurulu’nun kararıyla üçüncü sınıf eski eserlerden olduğu belirlenerek birinci ve ikinci katlarının idari maksatlar için ve üçüncü katının lojman olarak kullanılmasına izin verilmiştir.

Yukarıda sözü edilen cadde üzerindeki eski bina 1991 – 1992 Öğretim Yılından itibaren Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrinde kullanılmış, 1995 yılından itibaren de Öğretmen Evi olarak kullanılmakta olan bina 2011 – 2012 Eğitim ve Öğretim Yılı sonu itibariyle Uygulama Oteli olarak kullanılmak üzere okulumuza devredilmiştir.

Şu an okulumuz yeni binasında eğitim ve öğretimini sürdürmektedir. Okulumuzda 1988 – 1989 Öğretim Yılında Yabancı Dil Ağırlıklı Lise açılmıştır. Yabancı Dil Ağırlıklı Lise bölümü 2007 – 2008 Öğretim Yılında son mezunlarını vererek kapanmıştır.

Okulumuz 2012 – 2013 Eğitim ve Öğretim Yılında Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’ne dönüştürülmüştür.

Okulumuz 2014 – 2015 Öğretim Yılında 14 derslik, 1 Konferans Salonu ve diğer birimleri ile tekli eğitime geçerek, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak hizmetine devam etmektedir.